WM-WEB-blog-2020.jpg

BLOG

houd u op de hoogte

Telewerken tot de vierde macht, 4 tips voor de leidinggevende

Nog nooit zaten we met zovelen in ons virtueel kantoor  en dit in nooit eerder geziene omstandigheden.
Ik noem het telewerken tot de vierde macht. 4 factoren die het voor de leidinggevende extra uitdagend maken deze dagen, 4 tips om er mee om te gaan.

telewerken tot de vierde macht.png

Ten eerste : De omschakeling gebeurde voor heel veel mensen heel snel en onvoorbereid.

Tip : Zie dit als een experiment : test , evalueer, test opnieuw en stuur bij waar nodig. Niemand verwacht dat
jij hierin expert bent, er is  tijd genoeg om hierin beter te worden. Houd de lange termijn voor ogen. Deze ervaring is nuttig voor later.

Ten tweede : 61 % van de werknemers geeft aan angst, stress en negatieve gevoelens te ervaren.

Tip : Wees een voorbeeld. Communiceer klaar en duidelijk, wees positief en zorg af en toe voor een lichte noot. Wees creatief en denk verder dan vandaag. Organiseer een brainstorm om nieuwe projecten op te starten bijvoorbeeld.

Ten derde : Veel mensen  voelen zich geïsoleerd omwille van de ‘lockdown’ maatregelen. Het is heel denkbaar dat een babbel met de leidinggevende een emotioneel moment is.

Tip : Toon begrip en vraag hoe je medewerkers dit ervaren, maar ga niet verder dan nodig. Jij bent niet verantwoordelijk voor het isolement.
Informeer wel bij HR of de preventieadviseurs wat de maatregelen zijn in het bedrijf om de mentale veerkracht te versterken. Zo kan je doorverwijzen naar gespecialiseerde hulpverleners en geef je aan dat de mentale gezondheid belangrijk en bespreekbaar is.

Ten vierde : Iedereen is genoodzaakt om te multitasken. Werken is lang niet de enige activiteit bij daglicht. Was, plas, kinderen entertainen of bijscholen, het moet allemaal ook gebeuren.  

Tip : Wees flexibel en overleg met je medewerkers welk tijdstip van de dag het beste uitkomt om contact op te nemen. Zoek een compromis voor het team en maak bezwaren bespreekbaar. Vergeet ook niet je eigen grenzen te bewaken. Durf ook hier te evalueren en stuur bij waar nodig.










 








Hilde DebackereComment