WM-WEB-blog-2020.jpg

BLOG

houd u op de hoogte

Leve het taartmodel!

Partner van een expat ? Zo blijf je actief, zo vind je werk.
— een boek van Carine Bormans en Marie Geukens -

Vereerd was ik toen Marie Geukens, de hoofdredactrice van de Belgische Marie-Claire me
vroeg om het script te lezen van het boek dat ze samen met Carine Bormans schreef.
Beide dames delen niet alleen hun ervaringen met werk zoeken in het buitenland, meer nog ze bieden een duidelijk en slim model aan - het ‘taartmodel’  dat partners van expats meer houvast kan bieden in de zoektocht naar werk in het buitenland.

Maar waarom ben ik fan ? Omdat ik het taartmodel zelf heel gemakkelijk kan toepassen in mijn coaching praktijk, ook bij mensen die niet van plan zijn de grens van België over te steken.

Soms stel ik mijn klanten de vraag : wat als je morgen in een ander land terecht komt, en je zoekt daar werk, wat zou er dan gemakkelijker zijn voor jou? En weet je wat ik meestal te horen krijg? ‘Het zou leuk zijn om eens met een schone lei te kunnen beginnen en iets helemaal anders te durven proberen’. Vooral dat woordje durven vind ik interessant. Durven veranderen, durven springen, durven kiezen, dat brengt heel wat onzekerheid met zich mee. En toch, wat kan er fout gaan? Durven betekent niet zomaar de duisternis inspringen en zien wat er dan gebeurt, zo spring je toch ook niet uit een vliegtuig?
Durven betekent goed voorbereid zijn, bewust nadenken over wat je wil, over de opties die je hebt, over de beren die op je weg kunnen komen.

Bewust kiezen, daar gaat het om. En laat dat nu net iets gemakkelijker gaan met het taartmodel. De auteurs gaan er van uit dat je werk in 5 taartpunten verdeeld kan worden, en je kiest als partner van een expat zelf welk deel je even in de koelkast stopt, of hoe groot elk stuk is. Ze hebben het dan over salaris, je financiële zekerheden zoals pensioen, verzekeringen enz…, je vaardigheden, je routine en het sociaal contact en tenslotte je identiteit, lees je ego.

Ook al ben je geen partner van een expat, of ben je niet op zoek naar een nieuwe job, het loont de moeite om dit boekje te lezen. Maar hou het niet bij lezen, dit is echt een doe-boek. Neem je taart onder de loep, wees creatief met de ingrediënten en wie weet verschijnt er een heel aantrekkelijke taart!


 



EXPAT.jpg

Bewuste loopbaankeuzes

met de hulp van een stukje taart ….

Hilde Debackere